Informații generale

În prezent la nivelul teritoriului GAL Calafat sunt identificate o mulțime de monumente istorice de importanță națională dar și situri naturale de importanță comunitară, conform Natura 2000. Se remarcă în acest sens o serie de arii protejate de interes național/rezervații naturale, enumerate în continuare: Poiana Bujorului din Pădurea Plenița, Lacul Caraula, siturile „Ciuperceni – Desa” dar și „Dunărea la Gârla Mare – Maglavit” întins pe raza județelor Dolj și Mehedinți.  

De asemenea, potențialul turistic natural al teritoriului GAL Calafat îl formează grandiosul peisaj format de fluviul Dunărea, de existența elementelor floristice şi faunistice deosebite, multe dintre ele fiind înscrise în rezervaţii ştiinţifice. Dunărea oferă Calafatului nu numai posibilitatea de a se dezvolta economic prin intermediul tranzitului de mărfuri, ci și de a deveni un important reper ecoturistic, datorită frumuseții locurilor din apropierea orașului. Zona Bașcov este cunoscută pentru plaja cu nisip auriu și fin, flancată de copaci umbroși. Investițiile din ultimii ani în spații de cazare și restaurante au adus tot mai mulți turiști români și bulgari care aleg să-și petreacă aici weekend-urile sau câteva zile de vacanță. Posibilitățile de relaxare sunt diverse și includ practicarea sporturilor pe plajă sau pe apă și plimbări pe bătrânul fluviu cu șalupa sau alte ambarcațiuni mici. 

Patrimoniul istorico-cultural al teritoriului este îmbogățit de existența vestigiilor istorice datate încă din perioada ocupării romane a teritoriului dar și de numeroase clădiri cu o valoarea semnificativă precum:  Muzeul de Artă (Palatul Marincu) construit intre 1905-1907 de către Ştefan Marincu, ce adăpostește colecții și lucrări ale unor mari artiști plastici români; clădirea Primăriei Calafat; Muzeul Henri Coanda construit în anul 2007 și dedicat muzeului marelui savant; Biserica "Sfântul Nicolae" din Calafat sau Biserica "Independenței", așa cum a fost numită după războiul din 1877; Monumentele Eroilor din localitățile componente; Mânăstirea Maglavit a cărei istorie se asociază cu mitul lui Petrache Lupu, ciobanul ce în anul 1935 a avut are revelații cu însuși Dumnezeu, care i-a transmis acestuia porunci către lume pentru îndreptarea spre Biserică.  

Se încarcă