Informații generale

Manifestări cultural-artistice cu participare locală sau chiar națională sunt organizate la nivelul teritoriului sunt forma festivalurilor și obiceiurilor locale. Acestea sunt o bună oportunitate de a gusta din arta culinară de la nivel local, este participarea la festivalurile organizate în teritoriul GAL Calafat.

Un prim eveniment în acest sens este Festivalul "Roadele Toamnei". Îmbrăcat în ţinută de sărbătoare, centru oraşului Calafat, găzduieşte în fiecare an evenimentul dedicat recoltelor toamnei bogate. Organizatorii îi întâmpina pe iubitorii de mâncare tradiţională şi gurmanzi cu sarmale maramureşene, grătare din cărnuri aromate şi legume perpelite, brânzeturi, turtă dulce şi produse de panificaţie asezonate cu must şi vin tradiţionale. În fiecare an vin meşteri din diferite zone ale ţării. Zilele sunt animate de petreceri, momente artistice, concerte cu artişti cunoscuţi, etc. Iar sărbătoarea durează 3 zile.

De asemenea, un alt eveniment organizat în Calafat este Festivalul Peștelui. În fiecare an, orașul Calafat găzduiește festivalul cu specific pescăresc, unde toți cei prezenți, ademeniți de mirosurile îmbietoare, se apropie de mesele cu preparate din pește. De departe însă, vedeta festinului a fost, in fiecare an, ciorba de pește pregătită de 3 bucătari, după rețete tradiționale, din 30 kg de pește pentru 300 de porții. Un alt bucătar punea la punct ultimele detalii cu mămăliga. Odată preparatele gata, petrecăreții se pun pe mâncat. Platourile răman goale în doar câteva minute. Festivalul cu specific pescăresc este la a șaptea ediție și are ca scop promovarea tradițiilor și obiceiurilor străvechi.

În Portul Cultural Cetate are loc anual Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară. Gala de deschidere a cuprinde un concert susținut de Cvartetul Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, urmat de proiecția în aer liber a lungmetrajelor și scurtmetrajelor timp de șase zile, în perioada 26-31 august. În timpul festivalului invitaţii gusta din mâncarea şi băutură tradiţională pregătite chiar de Mircea Dinescu. Dinescu gătește pentru ei sărmăluțe fierte în vin, stufat de ied, tochitură cu mămăliguță, iahnie de fasole sau plăcinte cu mere și gutui, șorici, jumări și brânză de burduf învăluite într-un miros fin și delicios de afumătură, sarmale apetisante în foi de varză, salată boeuf ornată exact ca preparatele bunicii care îți fură privirea imediat cum treci pragul ușii. Un colț cu salamuri, costițe și cârnăciori, altul cu brânză, urdă și caș îți amestecă și gândurile și gusturile și deciziile. Bineînțeles, la loc de cinste, în vitrină, este colțul dulce încărcat cu savarine. Printre acestea: borcane cu dulcețuri, zacuscă și murături. Toate se găsesc în conacul lui de la Cetate, unde produsele tradiționale românești fac deliciul tuturor celor care ajung acolo.

Audio relaționate


Se încarcă